Lekarze alarmują, że aktualnie wzrasta liczba osób chorych na alergię. Będzie to jedna z najbardziej kultowych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz to młodsze osoby. W dzisiejszych czasach rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wybranymi alergiami. Wśród tak młodziutkich pacjentów zwykle następuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, powinny w każdym calu odstawić wszystkie produkty mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą też monitorować reakcje dziecka wtenczas, gdy zjedzą inne artykuły potencjalnie mocno alergizujące, a w następstwie tego soję, jaja lub też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu specjalne hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym lub w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią trzeba także mocno uważać podczas rozszerzania diety. Należy przede wszystkim podawać oryginalne produkty osobno i co parę dni.
Dzięki temu można będzie łatwo ustalić, które z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Oczywiście zasady te dotyczą również starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najlepiej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji wybitnie istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najlepiej jest, jeśli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają stosownych zasad diety i nie jedzą mleka lub produktów zawierających orzechy.